Friday, June 9, 2023
HomeGeen categorieS1-1.3 Werken aan mijn doelen

S1-1.3 Werken aan mijn doelen

Lets get things straight – inzicht in de korte en lange termijn

Laten we beginnen met inzicht te krijgen in waar je mee bezig bent zegt Tim. Wanneer we dat duidelijk hebben, dan kijken we daarna of dat de belangrijke dingen zijn voor de korte en lange termijn.

Ok zeg ik. Ik ben betrokken bij twee producten sinds ik hier in dienst ben. GasThuis heb ik overgenomen van Anne. Dit is een bestaande dienst waarbij we een innovatieve vergister bij boeren plaatsen zodat zij duurzaam gas kunnen produceren. Zij huren de installatie, en wij nemen het gas af (B2B). 

Daarnaast ben ik betrokken bij een project van het Innovatieteam dat de naam Stroomlijn heeft gekregen. Stroomlijn maakt van ieder huis een duurzaam huis, ofwel verduurzamen zonder zorgen (B2C). Dit project zit nog in de proof of concept fase. Ik zit verder nog in een sector werkgroep die ervoor moet zorgen dat alle energiebedrijven gezamenlijk stappen zetten in de energietransitie, en ben betrokken bij een klanttevredenheids initiatief. Oh ja, alles is belangrijk en urgent. 

Alles is urgent en belangrijk

Tim begint te lachen. Jah uiteraard is alles urgent en belangrijk. Maar is alles dan ook even belangrijk, of zijn er dingen die minder belangrijk zijn? Nu we een beeld hebben wat je nu aan het doen bent, laten we gaan kijken hoe je het meeste waarde kunt toevoegen.

Laten we eerst naar het grote doel kijken voor Mlkshake zegt Tim. Wij willen de energiemarkt op de kop zetten met duurzaam geproduceerde gas en stroom. Wat zou een mooie doelstelling zijn voor jou producten zijn vraag Tim. Laten we beginnen met GasThuis, en dan doen we Stroomlijn later. 

Ik loop naar het bord, pak een stift, en begin te schrijven. Op de kop zetten, veranderen, leiden, innovatief, anders. Ik maak er een ambitieus doel van:  Iedere slimme boer in Nederland heeft een Mlkshake vergister op zijn erf staan. 

Dat is een mooi doel zegt Tim, daar gaan we mee werken. Wat heb je nodig om dit te gaan regelen? 

Wat heb ik nodig om mijn doelen te bereiken

 • Case studies – succes verhalen 
 • Optimaliseren van het supply chain proces
 • Leads voor het sales team
 • Klanten
 • Marketing collateral
 • Website
 • Wellicht een strategisch partnerschap met boeren gerelateerde organisaties.
 • Trainen van het sales team

Ok, best een boel zegt tim. Laten we het in stukjes hakken, en kijken wat je het komende kwartaal gaat organiseren. Je einddoel is helder, iedere slimme boer is een klant van GasThuis. Om daar te komen moet je stappen zetten, welke stappen wil je het eerst zetten.

Mijn antwoord: Opbouwen van het merk en zorgen dat onze sales teams in staat zijn om de boodschap goed over te brengen. 

Objectives

 • GasThuis is bekend bij alle boeren in Nederland; en 
 • de GasThuis omzet groeit met 25% in het eerste kwartaal.

Key Results

Helder. Nu gaan we dit concreet maken door er Key Results aan te plakken.

 • Objective: GasThuis is bekend bij alle boeren in Nederland
  • KR: Groei het aantal maandelijkse website bezoeken met 30% in Q1
  • KR: Adverteer in 3 relevante tijdschriften in Q1
  • KR: Elk boerenbedrijf in Nederland heeft een brochure ontvangen
 • Objective: de GasThuis omzet groeit met 25% in het eerste kwartaal.
  • KR: Groei het aantal leads naar 100 per maand
  • KR: Train het salesteam in het positioneren van GasThuis
  • KR: Versterk de propositie door het product in een Pro, Premium en Standaard product te positioneren.

Top zegt Tim. Ik kan me hier goed in vinden. Ik zou alleen je laatste KR wellicht onder een andere Objective plaatsen, want het zijn product KPIs, en de doelen voor het komende kwartaal zijn erg marketing en sales georiënteerd. 

Ja, zeg ik, het lijkt wel alsof ik een sales en marketing organisatie aan het opzetten ben. Mijn rol is toch product manager?  Je hebt gelijk zegt Tim, je bent product manager, maar in die rol ben je ook eindbaas voor je product. Zie jezelf als een CEO van je product, en dat betekent dat je overal accountable voor bent, maar niet altijd overal verantwoordelijk voor bent. Je moet dus andere teams aan het werk zetten om je doelen te halen. Dat betekent beïnvloeden beïnvloeden en beïnvloeden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

pursuasion

Pursuasion

0
Product managers use their persuasion skills to sell their vision to others and motivate them to fulfill the product manager's dream. Persuading others does...
vision superskill product manager

Vision

The Helicopter View