Wat is een product manager

Een Product Manager is de eindbaas voor een product of dienst. Als product manager ben je verantwoordelijk voor het succes van je product, en daar zorg je er samen met een team van verschillende disciplines voor.

Als product manager heb je geen verantwoordelijkheid voor dit team, ze rapporteren niet aan je, maar je moet er wel voor zorgen dat door te beinvloeden, te motiveren je mensen mee krijgt. Als eindbaas kun je een P&L verantwoordelijkheid hebben, en zorg je dus voor de winstgevendheid van je product. De rol kan marketing, productontwikkeling, en financieel management omvatten.

Je hebt intrinsieke interesse in de inhoud van je product. Dit is geen rol waarbij je oppervlakkige kennis van zaken hebt. Je bent de sparringspartner voor klanten en interne teams, en bent altijd op de hoogte van wat er speelt. Je onderzoekt de markt, beoordeelt de concurrentie, maakt SWOT analyses en ontwikkelt een product visie.

Die visie vertaal je naar een product strategie en een product roadmap. Dit zijn de producten en de diensten die je in de markt gaat zetten. Wanneer producten ontwikkeld zijn werk je met marketeers om een go-to-market plan te maken. Je product introducties zijn een feestje.

Producten die live in de markt zijn blijf je ondersteunen, van cradle to grave. Je praat met klanten, traint sales mensen, ondersteunt de support teams, en zorgt ervoor dat mensen van je producten houden.