Time Management voor product managers

Tijd is schaars en daardoor kostbaar. Het managen van tijd is een van de belangrijkste onderwerpen voor het succes van product manager. Je schakelt continue tussen strategische, tactische en operationele taken, en hoe zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid tijd aan het juiste takenpakket besteedt.

De grootste valkuil voor product managers is de korte termijn

Als je niet hoeft te kiezen, dan wordt de keuze voor je gemaakt. De conclusie is dan dat je de hele dag focused op operationele en reactieve werkzaamheden. Je mailbox puilt uit, de klant heeft een urgent probleem, er gaat iets in product development niet goed. Kijk maar eens terug op vrijdag middag op je week, en het resultaat is dan dat je een aantal mensen gelukkig hebt gemaakt, je inbox leeg is, maar je geen stap verder bent gekomen in het behalen van je doelen.

Product manager, durf te kiezen

Brandjes blussen, reactief opereren en je mailbox iedere 5 minuten verversen zijn signalen dat er iets niet op orde is, en dat je aan de bak moet. Je hebt jezelf heldere doelen gesteld, en weet ook wat je moet gaan doen om die te bereiken. Iedere minuut die je bezig bent met de waan van de dag zorgt ervoor dat die doelen moeilijker te bereiken zijn. Waar het om gaat is keuzes maken, en wel keuzes maken voor de zaken die belangrijk zijn. Wanneer je kiest voor de weg voorwaarts zul je ook zien dat alles waar je zo reactief druk mee was oplost, of naar de achtergrond verdwijnt.

Voorwaarts! Maak tijd vrij in je agenda

Het is super moeilijk om met iets nieuws, en onbekends aan de slag te gaan, en daarom werkt dit alleen als je ook echt tijd blokt in je agenda om met je proactieve agenda aan de slag te gaan. Blok een aantal uren per dag om geconcentreerd aan de slag te gaan met de projecten en initiatieven die je gaan helpen om je doelen te bereiken. Blok daarnaast ook tijd voor jezelf om je mail weg te werken en kleine brandjes te blussen – helemaal uitzetten is ook niet nodig, en is ook deel van je werk. Hou ook rekening in je agenda met samenwerktijd, je hebt namelijk ook anderen nodig om dingen geregeld te krijgen.

Voorwaarts! Bepaal wat echt af moet

Excel plannen met van die balkjes, dat is zo 2001. Iedereen werkt agile met backlogs, Kanban borden etc. Wat je ook kiest, maak een persoonlijk lijstje met wat je af wil krijgen in een week. Wanneer je blokken plant in je agenda kun je ook aangeven wat je in die blokken wil gaan doen.

Ik maak meestal een lijstje op zondag avond wat ik in de komende week wil gaan doen, en iedere dag check ik mijn lijstje wat al gelukt is, en wat nog moet. Heerlijk, orde in de chaos.

Zeg ook eens nee

Het is ook goed om nee te zeggen wanneer je iets niet kunt doen. Nee zeggen is moeilijk, zeker omdat je vaak mensen wil helpen, en je rol erg relatie gedreven is. Wanneer is het dan makkelijker om nee te zeggen? Nou, als de vraag die je gesteld wordt absoluut niet bijdraagt aan de doelen van jezelf. Als je op geen enkele wijze aan jezelf kunt verantwoorden door tijd aan iets te besteden je doel dichter bij komt, dan kun je prima nee zeggen tegen het verzoek. Zelfs als het van de eindbaas komt.

En als de eindbaas het toch wil, dan kun je samen je doelen aanpassen zodat het er toch in komt. Als dat niet lukt, mmmmmm ga dan terug naar start en begin opnieuw…