Thursday, November 30, 2023
Hometips voor product managersS1-1.5 Reflecties van Tim

S1-1.5 Reflecties van Tim

Tim belde me op, en vroeg of we een dagje samen konden werken. Hij was het beu thuis, en had behoefte aan een dagje andere gezichten dan zijn partner en de labrador. “Prima, zei ik, ik kon ook wel wat afwisseling gebruiken.” We spraken af op een flexplex omdat het kantoor vanwege corona nog dicht is. 

Na een lekker productieve ochtend gingen Tim en ik een stukje wandelen door het centrum van Rotterdam. “Tim”, vroeg ik, “je bent al jaren een expert op het gebied van product management. Als je nu terug kijkt op het werk dat je hebt gedaan, kun je me dan helpen met je belangrijkste lessen?”

“Hah zei Tim – je weet wel wat je vraagt heh, ik hou wel van die nieuwsgierige houding van je. Hier zijn ze dan, mijn tien tips voor product managers.”

  1. Je bent niet klaar zodra het product af is

De focus bij veel product bedrijven, of product- of propositiemanagers ligt op het bouwen van coole features en producten. Echter zodra het product klaar is, dan begint het eigenlijk pas voor de product manager. Denk aan pricing voor je product, het uitrolplan, hoe zorg je dat voor adoptie, het trainen van account management, collateral, presentaties, launch event, etc. 

  1. Product managers zijn all-rounders die zowel strategisch, tacticsch, maar ook operationeel kunnen schakelen

Product management is niet voor iedereen. Goede product managers zijn strategisch denkers, tactisch planners, en operationele helden. Ze schakelen makkelijk tussen onderwerpen en van niveau. 

  1. Het proces van concept naar product is complex maar geeft voldoening

Het proces van het conceptualiseren van een product, tot en met de ontwikkeling, en het realiseren van adoptie voor je producten vraagt drive en passie. Goede product managers gaan voor tot het gaatje om product successen te realiseren. Ze zijn doelgericht, en zien kansen, waar anderen verzanden in de waan van de dag.

  1. Product Management zou eigenlijk Product Leadership moeten zijn

Een product manager is de eind baas van een product maar manager is niet de beste titel voor de rol. Manager geeft de indruk dat je op de toko past. Goede product managers zijn leiders. Leiderschap is nodig om producten in de markt te zetten – je moet je product over de finishlijn halen en de hele organisatie meekrijgen zodat ze jou passie delen. Dat vraagt leiderschap! 

  1. Product managers zijn ook wel een beetje tech nerds

Je weet alles over je product, je weet alles over de markt, je weet hoe je de organisatie in beweging krijgt. Dit zijn essentiële business skills die iedere PM moet hebben. De meeste bedrijven zijn geen brick and mortar bedrijven, maar in de meeste gevallen digitale informatie fabrieken. Dit vraagt een scherp inzicht in technologische ontwikkelingen. Je weet wat er leeft in de IT wereld, hoe software ontwikkeld wordt, en hoe bedrijven de concurrentie voorblijven door technologische toepassingen. 

  1. Je hoeft echt geen originele denker te zijn

Je hoeft echt niet alles van nul af aan zelf te bedenken. Een goede product manager luistert, kijkt, observeert, betrekt relevante stakeholders en analyseert alle informatie om tot een heldere propositie te komen. Als iemand anders iets al eerder gedaan heeft, betekent het niet dat je wat anders moet gaan doen – nee daar kun je veel uit leren, en wellicht in verbeterde vorm toepassen in jouw domein. Analyseren is een cruciale skill voor product managers.

  1. Betrek de klant altijd en overal

Testen, testen, testen. Je test je idee, je test je concept, je test je prototype, je test je definitieve product. De meeste ideeën voor proposities ontstaan in een vergaderkamertje met allemaal slimme helden met gepoetste schoenen. Dit zijn echter niet de gebruikers van je product – en het is heel goed mogelijk dat zij helemaal geen zin hebben in je producten. Sterker nog – dat ligt best voor de hand. Eric Ries vertelt in zijn boek Lean Startup hoe veel bedrijven falen door laat naar de markt te gaan met een propositie.

  1. Getting things done

Een goede product manager krijgt dingen gedaan. Hij of zij is extreem execution gedreven en doelgericht. Er gebeurt veel in de wereld van de product manager, en het is makkelijk om te verzanden in bijzaken. Je bent een spin in het web, en iedereen wil iets van je. Als je niet doelgericht bent komt er niets uit je handen. Ik heb dit bij veel product managers gezien – en het is extreem frustrerend voor deze mensen om daarin te blijven hangen.

  1. Bouwer van structuur 

Producten zijn vaak nieuw, en de processen die er omheen horen bestaan vaak nog niet. Als product manager moet je nieuwe structuren vorm geven en richting teven waar de organisatie naar toe gaat. Goede product managers genieten van de onzekerheid die nieuwe paden opgaan met zich meebrengt. Je staat zelf aan het roer, en geniet van de vrijheid die dit brengt

  1. Werk alleen bij bedrijven die een heldere product visie hebben

Goede product managers hebben een product visie, en die visie is onderdeel van de visie van de organisatie. Een sterk product georiënteerde organisatie luistert naar klanten, maar laat klanten niet de koers van het bedrijf bepalen. Bij product bedrijven waar de focus volledig op het tevreden stellen van de klant ligt zal het product uitdijen en wordt het een dikke tante met veel toeters en bellen terwijl de concurrentie razendsnel voorbij flitst met haar innovatieve bolide. Het is als product manager erg lastig om in deze omgeving te werken, omdat de koers iedere dag wisselt. Abandon ship!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

pursuasion

Pursuasion

0
Product managers use their persuasion skills to sell their vision to others and motivate them to fulfill the product manager's dream. Persuading others does...
vision superskill product manager

Vision

The Helicopter View