Thursday, September 28, 2023
HomeGeen categorieS1-1.4 - tha home office

S1-1.4 – tha home office

Daar zit ik dan – ik ben 36 jaar, en zit op een zolderkamertje onder neplicht naar een scherm te kijken. Het ging zo goed, ik ben een dik half jaar binnen bij Mlkshake, en door de superpowers van Tim heb ik mijn doelen lekker op de rit. Helderheid in het hoofd, geeft ruimte voor mooie dingen. 

Maar nu zit ik hier eenzaam op m’n kamertje. M’n vriendin Elske zit beneden in de keuken te werken, en ik op zolder. Doordat we allebei veel bellen is het onmogelijk om samen in een ruimte te zitten werken. De oorzaak – ja, co co corona. De anderhalve meter samenleving is inmiddels het woord van het jaar geworden en voorlopig zitten we binnen. 

Tijdens de lunch – die we dan wel samen nuttigen vroeg Elske me wat nu m’n top 10 lessons learned zijn van het thuiswerken tijdens Corona. We kwamen op de volgende punten:

Lockdown Light – of we noemen het hier in Nederland – intelligent lockdown

 1. Maak een planning voor je week. Ik maak elke week een planning met Prio1, Prio2, en Prio3 activiteiten. De Prio1s moeten echt gedaan worden deze week, en het liefst de Prio2s ook. 3 is nice to have – de slagroom op de cake. Als mijn dag begint dan kijk ik altijd wat ik wil gaan doen, en als een prio af is – dan zet ik er lekker DONE achter. Die voldoening die je krijgt als alles gedaan is is episch.
 2. Maak tijd voor informele gesprekken.  Het product team bij Mlkshake heeft iedere dag een dagstart van een kwartiertje. Deelname is niet verplicht, en het is ook geen Agile standup. Het is een informele sessie waarbij werk en prive door elkaar heen lopen. Soms gaat het over het nieuws, op andere momenten gaat het over iets zakelijks. Zo had ik vorige week een virtueel gesprek waarbij mijn gesprekspartner lekker zat te roken achter het scherm – jaahaa anno 2020. Dit deel ik dan in de standup, en we lachen er hard om. Zo houdt je goed contact met je team en blijf je in verbinding.
 3. Zet je camera af en toe uit tijdens een meeting – Dat biologische gestaar op elkaar, en de ruimte waarin iemand zit kent ook z’n grenzen. Door het beeld uit te zetten kun je luisteren naar wat mensen echt zeggen. Ook helpt het je om van je bureau af te komen, en gewoon lekker even een stukje te wandelen door het huis. Je telefoon werkt goed met Teams, en Zoom – dus pak die vrijheid.
 4. Zoek een vaste werkplek – Ja, we zijn routine dieren – en werken het best in een vertrouwde habitat waar je geen afleiding hebt. Hoe heerlijk het ook is om op de bank te zitten met je laptop, het gaat toch echt beter op een vaste plek achter een bureau
 5. Routine routine – Net als de vaste plek is het ook slim om lekker vaste tijden te prikken voor je werk. Begin en eindig op vaste tijden, en werk niet de hele avond door. Ok – voor iedereen behalve mijzelf dan. Meetings gedurende de dag, zodat je eigen werk tot in de avond blijft liggen – zo hoort het toch niet te zijn 🙂 
 6. Werk samen in documenten– In sommige bedrijven worden er nog steeds PowerPoints per mail rondgestuurd in plaats van linkjes naar samenwerk documenten. De techniek is echt al uit de 19e eeuw gestapt, en Microsoft en Google maken het uitstekend mogelijk om digitaal samen te werken. Lean practices – voorkom waste, en digitaal samenwerken helpt hier bij.
 7. Gebruik collaboration tools – Teams, Slack, ze kennen allemaal tools om samen te werken. Zo deel je makkelijk ervaringen, en stel je vragen – het is eigenlijk net als op kantoor, maar dan zonder de vieze koffie.
 8. Trek kleren aan – Je hoeft waarschijnlijk minder kleren te shoppen doordat je thuis werkt, maar het helpt toch echt om werk kleren aan te doen als je gaat werken. Je komt zo representatiever over, en het helpt je ook om aan een werk ritme te beginnen.
 9. Er is licht aan het einde van de tunnel. Ja, het is een keertje over, en dan sta je weer in de file, of in een stampvolle trein. Weg is dan weer de flexibiliteit die je nu thuis hebt, waarop je zelf je dag kunt plannen. Corona gaat over, maar is het nou echt zo erg allemaal? 
 10. Maak gebruik van de flexibiliteit – Dat is de laatste tip, maar wel een belangrijke. Je hebt geen reistijd, en krijgt ineens de mogelijkheid om kinderen op te halen van school, overdag een uurtje te gaan basketballen, of even te gaan hardlopen. Die enorme flexibilteit die je gedurende de dag krijgt, zie je waarschijnlijk niet snel terug – make use of it! 

Full Lockdown –  ofwel, je kinderen zitten ook thuis en je kunt niet fatsoenlijk werken

 1. Communiceren is key – Er is heel veel mogelijk, en veel werkgevers zijn erg meedenkend. De tijd dat je 40 uur moest klokken is toch echt wel voorbij, slimme bazen sturen op resultaat, niet op effort. Ga met je baas in gesprek wat mogelijk is, en hoe je het beste je werk kunt gaan managen.
 2. Maak Werk Blokken – Wat voor mij goed werkt is dat ik blokken maak gedurende de werkdag. Zo werken Elske en ik om en om, en zorgen we om de beurt voor mijn twee mini-me’s. Als ik dienst heb dan heb ik dat in mijn agenda geblokt, en worden afspraken automatisch afgewezen. Gedurende die tijd heb ik de volledige aandacht voor de kids, of ik werk mijn mail weg of werk aan iets wat ik alleen kan doen. 
 3. Begin wat eerder – Zes uur is vroeg, ja ik weet het, maar het is ook heerlijk om alleen in het donker in de kamer te zitten met een kopje koffie en een dekentje. Zo pak je al lekker een uurtje of twee voordat iedereen uit z’n bed is.
 4. Werk wat later door – Ja, dat is ook een alternatief. Ik begin eerder, en werk wat later door – maar dat is omdat ik het zo leuk vindt wat ik doe. In de avond ben ik vaak het creatiefst, en dan komen er mooie dingen uit mn hoofd. In de ochtend kan ik juist beter dingen lezen. Hoe werkt dat bij jou? 
 5. Je bent waarschijnlijk net zo productief – Tenminste, dat is mijn conclusie. Juist die paar uurtjes overdag met de kids maken ook je hoofd leeg, en voor mij helpt het enorm om de uren die ik werk echt te knallen. Ok, ik ben dan ook wel een workaholic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

pursuasion

Pursuasion

0
Product managers use their persuasion skills to sell their vision to others and motivate them to fulfill the product manager's dream. Persuading others does...
vision superskill product manager

Vision

The Helicopter View