Thursday, November 30, 2023
HomeGeen categorieOutput of Uitkomsten

Output of Uitkomsten

Heerlijk is het om een todo lijstje te hebben en af en toe een streep te zetten door een activiteit die je afgerond hebt. Mooi om aan het einde van je week naar je weekplan te kijken en te zien dat je al je taakjes afgerond hebt. Maar hoe weet je nu dat de taken die je uitvoert je ook helpen om je doel te bereiken, streep je wel de juiste zaken af?

We gaan op ontdekkingstocht om uit te zoeken hoe dit zit. We beginnen bij OKRs, en pellen deze langzaam af tot de taken die je op dagdagelijkse basis uitvoert.

OKRs geven richting aan je organisatie

De OKR methode (Objectives and Key Results) zorgt voor helderheid in je organisatie en maakt het voor iedereen zichtbaar wat belangrijk is. Deze duidelijkheid zorgt voor wendbaarheid, en door regelmatig de OKRs aan te passen blijf je bij de les, en kunnen teams mooie prestaties leveren.

Ok, wat is dan de link met de OKRs en je takenlijstje. Nou, best veel. Even een recap – Objectives zijn lange termijn stippen op de horizon. Deze zijn niet perse meetbaar, maar geven richting:

 • Wij worden de meest klantvriendelijke organisatie
 • Over 10 jaar zijn we volledig CO2 neutraal
 • Mlkshake is de meest groene energiemaatschappij op deze planeet

Hopsakee, daar worden mensen blij van.

Key Results leveren Output, maar niet noodzakelijk Outcomes

De Key results die je kiest helpen je om je doelen te bereiken. Het gaat er om dat je de juiste kiest, en dat ze echt bijdragen om een beweging op gang te brengen die je richting je doel beweegt. Jan Bosch geeft aan dat je je moet focussen op de dingen die je kunt beïnvloeden, en dat je grote einddoel vaak niet te beïnvloeden is. Bouw een systeem dat je continue blijft verbeteren en tunen, en de kans dat je je doel bereikt zal toenemen.

Je key results richten zich in vele gevallen op output. Laten we het klein maken en een voorbeeld nemen. Je doel is om de meest geweldige verjaardag van je leven te organiseren. Of de verjaardag geweldig wordt is lastig te beïnvloeden.

 • De taart kan op de grond vallen, en je had zin om het stukje bovenop met chocola op te eten
 • Je beste vriend is verhinderd en kan niet komen
 • Je krijgt een kado dat je al hebt, en bent daardoor de hele dag sjaggereinig
 • Je ex zoent met een ander op je feestje
 • … zal ik nog even doorgaan?

Veel van deze dingen kun je echt niet plannen van te voren. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je er alles aan doet om de verjaardag tot in de puntjes voor te bereiden

 • Je hebt een taart besteld die op de ochtend van de verjaardag wordt bezorgd
 • Al je vrienden zijn uitgenodigd voor je feestje, behalve je ex
 • Je hebt een DJ geregeld die muziek draait waar jij blij van wordt
 • Er is een zeil gespannen over je tuin, zodat in het geval van regen je droog zit.
 • Je hebt een boodschappenlijst gemaakt met boodschappen, en alle boodschappen zijn binnen, inclusief het setje 0.0% voor Peter die nooit drinkt.

Ieder van deze punten hierboven kun je omzetten in key results die je kunt afstrepen. Als je al je Key Results hebt behaald, dan is de kans groot dat je een top verjaardag hebt. Kan het dan nog mis gaan, uiteraard – maar zoals eerder al zagen, de Outcomes zijn lastig te beïnvloeden, de output daarentegen is erg goed te realiseren – focus je dan ook op het realiseren van output.

Het gaat mis bij de verkeerde output

Terug naar het voorbeeld van het feestje. Stel je nu voor dat je de volgende Key Results hebt opgeschreven:

 • Teken een contract met een nieuwe stroomleverancier voor dat je jarig bent, om zo bakken met geld te besparen
 • Ontwikkel een evaluatieformulier voor de evaluatie van je verjaardag en leg deze bij de uitgang van je woning voor vertrekkende gasten
 • Ga op je verjaardag niet langer dan 5 minuten met iedereen praten

Deze activiteiten leiden niet tot een fantastische verjaardag, maar leiden ergens anders toe. De laatste bullet is ook geen doel, maar alleen een activiteit. Het is wellicht een flauw voorbeeld, maar geeft wel goed aan dat je je heel druk kunt maken met allerlei activiteiten, die je niet helpen om je doel te bereiken.

Zorg er dus voor dat je een heldere stip op de horizon zet, en dat je de Key Results kiest die je in de juiste richting bewegen. Lekker concreet, en doelgericht, maar niet noodzakelijk gericht op outcomes. Die blijven buiten je bereik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

pursuasion

Pursuasion

0
Product managers use their persuasion skills to sell their vision to others and motivate them to fulfill the product manager's dream. Persuading others does...
vision superskill product manager

Vision

The Helicopter View